Mistä työelämän kehittäminen tulisi aloittaa?

 Juri Franska  - 4 syyskuun, 2016

Mietipä hetki otsikon kysymystä. Mikä helpottaisi arkea työyhteisössänne? Miten saisitte nopeimmin muutoksia aikaan? Voisiko työtoverisi tai esimiehesi toimintatapojen muutos parantaa työilmapiiriä työyhteisössänne? Tätä pohtiessasi, kuka sinulle tulee ensimmäisenä mieleesi?

Veikkaanpa että aika harva ajatteli ensimmäisenä itseään, omien toimintatapojensa korjausta tai edes niiden tarkastelua. Mutta jos mietit vielä hetken ja nyt oikein ajatuksella, niin eikö kehittäminen olisi järkevintä aloittaa juuri sinusta itsestäsi? Muutos ei onnistu ilman sinua. Työnantajan kehityshankkeiden tai työtiimien tuottamien kehitysehdotusten vaste on kuitenkin suorassa suhteessa siihen, miten yhteisön jäsenet suhtautuvat uusiin asioihin tai muutoksiin.

Mistä aloittaisit?

Meidän kaikkien tulisi vastata omasta osaamisestamme, sekä asettaa itse omat tavoitteemme ja unelmamme. Näitä asioita emme voi ulkoistaa kenenkään muun hoidettavaksi, joten mikset aloittaisi vaikkapa juuri niistä?

  1. opiskele, tutki, tarkastele ja kehitä itseäsi, sekä omia työyhteisö- ja alaistaitojasi
  2. ala rohkeasti vaatimaan parempaa kohtelua osaksesi

Siinäkö kaikki?

Kyllä! Ja usko tai älä, tuo riittää, sillä mikään muu ei oikeastaan ole täysin omissa käsissäsi. Mieti siis tarkkaan paljonko haluat uhrata aikaasi sellaisille asioille, joita et voi hallita tai joihin et voi edes vaikuttaa.

Niin niin, mutta miten?

Ohessa muutama linkki ja vinkki, joista varmasti pääset hienosti alkuun, pidit sitten kirjoista, videoista tai podcasteista.

Kirjallisuutta

(sopii aivan kaikille, asemasta tai toimialasta riippumatta)

Kansikuva

Antti Kylliäinen, Armoa työhön (2009)


Kansikuva

Saku Tuominen & Pekka Pohjakallio, Työkirja, työelämän vallankumouksen perusteet (2012)


Kansikuva

Lauri Järvilehto, Upeaa työtä! (2013)


Kansikuva

Henkka Hyppönen, Pelon hinta (2014)


Videoita, podcasteja etc.

925 TV

Redesigning925 -Youtube-kanava

Sisältää paljon hyviä havainnollistavia videoita ja henkilöhaastatteluita.


Parempi tarina -sivusto

Jyri Paavilaisen luoma hieno konsepti. Ajatuksenjuoksua virittävät haastattelut ovat kuunneltavissa ja/tai katseltavissa. Jaksojen yhteydessä on myös hyvät shownotesit, joista löydät lisää hyviä kirjavinkkejä.


Jarin monologit -YlePuheella

…joista muun muassa tuossa linkin takaisessa jaksossa paljon juttua työelämässä tarvittavista taidoista.